De gamle sjove ord

Gamle ord i det danske sprog kan være en fornøjelig ting. Et ganske kendt ord, som dog sjældent bruges mere, er ordet taskenspiller. Vi ved jo nok alle, at det betyder en person, som spiller med fordækte kort, lidt af en tryllekunstner og måske endda en fusentast eller småsvindler. Men hvor stammer ordet mon egentlig fra? Det er faktisk ikke lykkedes mig at finde en ordentlig forklaring på selve ordets sammensætning. Men et godt gæt kunne jo være, at personen gemmer noget i sin taske – hvorfor ellers første del af ordet?

Under alle omstændigheder kan man i litteraturen konstatere, at når ordet bliver brugt, handler det om en person, der holder noget skjult for omgivelserne.

Nu kan det imidlertid også tænkes, at det slet ikke er en taske, der skjuler noget for omgivelserne. For ifølge ordbøger stammer det danske ord  taskenspiller nemlig fra tysk, hvor det tilsvarende ord er taschenspieler. Men på tysk betyder tasche foruden taske også lomme, så det er nok mere nærliggende at opfatte ordet med den betydning, at taskenspilleren skjuler noget i sin lomme.

Udover udtrykket sladdertaske er det ikke i så mange sammenhænge, at ordet taske bruges i en helt anden betydning. Man skal dog passe lidt på, hvis man begiver sig til Sverige, for på svensk hedder en taske nemlig en väska, og glemmer man det, kan man komme galt af sted. For ordet taske findes også i det svenske sprog, men er faktisk et slangudtryk for en letlevende kvinde eller en prostitueret.

Artikel tags:

  • sjove svenske ord
De gamle sjove ord
Rul til toppen