Angst

Angst og stress

Mange mennesker siger om sig selv, at de er stressede. De har for meget om ørerne og kan ikke følge med. ”Men ellers, så har vi det godt”, siger de. Jeg er overbevist om, at de ikke har det så godt. Og de bruger ordet stress forkert. Det, som jeg dog kan høre, og som jeg er overbevist om er sandt, er, at de har mange pligter og gøremål i hverdagen, som bevirker at de føler sig stressede. Men er de stressede? Nej, egentlig ikke. Det kan være, at de er overbelastede. Og ja, overbelastning kan fremprovokere stress. Men overbelastning kan også føre til angst.

De første symptomer

Det kan godt være, at de har nogle af de første små symptomer på stress. Det kan være sådan noget som uro og nervøsitet. Det kan være besvær med at koncentrere sig om noget. Søvnproblemer og dermed konstant træthed.
Disse symptomer på stress kan dog også være symptomer på angst. Eller depression. Har du nogle af disse symptomer, så kan det være at du måske burde besøge en ekspert – dvs. en professionel behandler – fx en psykoterapeut, som kan hjælpe dig til at finde ud af, hvad der egentlig er galt med dig. Måske lider du af det, som kaldes for generaliseret angst – se her.

Sker hele tiden

Dette er en form for angst, der melder sig hos dig flere gang dagligt. Fx så kan det være, at du ryster af nervøsitet lige inden du sætter dig ind i bilen. Det kan være, du bliver bange, når du tænker på, at din babysitter skal hente den lille fra vuggestuen. Er du urolig og føler, at du spænder i hele kroppen, så behøver det ikke at være stress. Det kan ligeså godt være, at du er angst. Og det kan du selvfølgelig få gjort noget ved. Det er ofte angsten, der fører til stress. Og kan du komme af med angst, så er du nået meget langt i forhold til at forebygge stress.

Behandling er vigtigt

Der findes forskellige tests du kan tage, så du kan danne dig et klarere billede af din tilstand. Det bedste vil dog være, at kontakte en behandler før du begynder at kaste dig ud i forskellige tests. Sidder du med angst symptomer, så få gjort noget ved den angst. Nu. Den er nemlig ved at ødelægge dit liv. Behandling af angst kan tage tid. Det er meget individuelt, hvor længe et menneske skal være i behandling. De fleste eksperter siger, at det typisk vil tage mellem fire og otte uger, at komme af med sin angst. Nogle behandlere foretrækker, at du besøger dem i deres klinik. Andre kan tilbyde angst behandling online.

Hvor længe du skal være i behandling for din angst – og hvordan behandlingen skal foregå, er noget, som du og din terapeut skal finde ud af i fællesskab. Der er ikke en enkelt rute eller plan for, hvordan det sker. Vi er nemlig mennesker og mennesker er forskellige. Så din angst behandling skal skræddersys til dig – og eventuelt skal den modificeres undervejs. Lige indtil du ikke længere har angst.

Angst
Rul til toppen