Den angste sved

Angstens sved

Du ved godt, at der findes mindst to typer sved, ikke? Den gode og den onde sved. Den gode sved er den, du selv fremprovokerer – fx via motion – eller som en rigtig varm solskinsdag fremkalder. Den onde er den sved, som du kan ikke forklare. Du får pludseligt store svedige plamager under armene, når du står på den der rulletrappe i stormagasinet. Du forstår det ikke. Du kan dog se, at andre, der står lige i nærheden af dig, trækker sig lidt væk fra dig. Det er angstens sved, der får dine armhuler til at ligne sorte huller. Det er ikke den sved, der får dig til at nyde et brusebad efter en lang dag under solen nede på stranden.

Du kender det alt for godt

Angstens sved kender du alt for godt. Vi kender den alle sammen godt. Det er den sved, der af uforklarlige grunde pibler ned ad ryggen, eller over ansigtet – eller inde i armhulerne.

Alle oplever angst. At du så oplever den især, når du står på en rulletrappe, kan have noget at gøre med, at du lider af en fobi, der har noget med højde at gøre. Eller at du måske i virkeligheden føler dig spærret inde, fordi du hverken kan komme op eller ned på rulletrappen. Der står mennesker foran dig. Der er mennesker bagved dig. Der er for smalt til, at du bare lige maser forbi dem – enten til højre eller venstre. Du lider af klaustrofobi. Dette er en anden af de mange fobier, som findes.

Agorafobi er anderledes end klaustrofobi

Alle har hørt om agorafobi – angst for åbne pladser. Klaustrofobi adskiller sig dog fra agorafobi ved, at den er udtryk for en frygt for små rum – og fastholdelse. Agorafobi er betegnelsen for frygten for store, åbne pladser. De to fobier bliver ofte forvekslet med hinanden. Begge er meget almindelige fobier.

Fobier er i virkeligheden angstlidelser. De kan behandles. Det kræver dog, at du selv tager initiativet til det. Også selvom du faktisk mener, at du godt kan leve med din fobi. Eller kan du? De der svedplamager under armene vil du vel i virkeligheden gerne af med, ikke? Skulle du så ikke søge hjælp? Det, vil du sikkert give mig ret i, er en fornuftig idé. Og hvad skal du gøre? Ja, du skal selvfølgelig finde en terapeut, der har erfaring med behandling af angst. Er du lidt opmærksom – og ihærdig – så kan du sagtens finde terapeuter, som er direkte specialiserede i at behandle fobier.

Før behandling skal du testes for angst

De fleste terapeuter vil også gerne hjælpe dig med andre angstlidelser, som du måske også lider af. Det bør du benytte dig af. Angst er nemlig ødelæggende for dit liv og din livskvalitet. Måske er din klaustrofobi i virkeligheden ikke andet end et advarselstegn om, at du lider af en anden angst lidelse. Måske præstationsangst. Det kan du ikke vide, førend du taler med din terapeut.

Et godt råd er, at du starter i terapi og at du og terapeuten langsomt arbejder jer frem til at finde de egentlige årsager til, at du sveder i nogle situationer – og er totalt cool i andre. Du kan tage en test for angst her.

Den angste sved
Rul til toppen