Efterår og indkøb af brænde

Træpiller

Efteråret er kommet. Helt præcist ankom det i forgårs nat. Det stormede og susede. Det var den kolde vind fra vest. Selvom du vågnede op til en dejlig morgen med strålende sol og ganske lun temperatur, så ved du, at når den første storm kommer, så skal du til at bestille træpiller hos Ewers af forskellig slags. Den ene slags skal anvendes i jeres hus’ fyr, som er særligt fremstillet til forbrænding af træpiller. Du har efter et par år nu, fundet ud af, at fyret fungerer mest effektivt, hvis du anvender træpiller af rigtig god kvalitet – hvilket vil sige, at de skal have den størst mulige brændværdi.

Dem til stalden

Den anden slags træpiller, som du skal købe, er dem, der skal anvendes ude i stalden. De bliver knust og lagt som strøelse i hestenes bokse. Fordelen ved træpillerne i boksene er, at de gør mugearbejdet meget nemmere, fordi de er rigtigt gode til at suge fugt. Og ja nogle heste urinerer altså rigtigt meget, så hvis staldpigen kan få muget ud lidt hurtigere, så er hun glad.

Du sidder lige nu på dit kontor og skal til at bestille en ret stor mængde træpiller. Du kender forhandleren og har intet problem med at ringe ham op, hvis der er noget du er i tvivl om. Du kan se, at sidste år fik du bestilt 10 kubikmeter til fyret. Det var lige akkurat nok til at komme vinteren igennem med. Så for at være på den sikre side vil du helst bestille 11 kubikmeter i år. Du har jo rigeligt med plads, hvor du kan lagre dem.

Hvor meget skal der til?

Det du er lidt i tvivl om er, hvor mange træpiller du skal bruge i stalden. Du ved godt, at du kan bestille dem, der er beregnet til strøelse, flere gange i løbet af vinteren. Men købmanden i dig siger at jo større mængde du køber, desto bedre pris. Du kan heller ikke helt huske, hvor mange kubikmeter træpiller til strøelse, du bestilte sidste år. Dertil kommer, at I har fået 3 nye heste i stalden. Og de pisser virkeligt meget. Især den lille hoppe. Det skal der lige tages højde for. Du ringer forhandleren op og I får en sludder om tissende heste og træpiller til strøelse. I får regnet jer frem til et antal – og du får lovning på levering af flere træpiller, hvis det bliver nødvendigt.

Én leverandør til det hele

Under samtalen fortæller forhandleren dig om en ny serie af foder til heste, som han har fået hjem. Der er særligt foder til drægtige hopper, føl, sportsheste og ældre heste. Måske kunne det være noget, du er interesseret i at afprøve? Det vil du gerne – og da forhandleren tilbyder dig at sende et par sække foder til ældre heste med træpillerne gratis, så bliver du naturligvis glad. I aftaler, hvordan og hvorledes med betaling og levering. Siger farvel.

Og lige da du fik slukket telefonen kommer du så i tanke om, at du glemte også at bestille et par paller med de gode træbriketter på tilbud. De er så hyggelige i pejsen, fordi de ligner rigtig brænde.

Efterår og indkøb af brænde
Rul til toppen