Lopper og væggelus

Der skulle graves et godt stykke ned i hukommelsen, da min håbefulde søn, Christoffer på 8 år, spurgte mig, hvad væggelus egentlig er for noget. Jeg fik ham forklaret, at væggelus er en slags tæge, som lever af at suge blod fra mennesker og dyr. Det var lidt nemt at forklare ham det, fordi vores hund af og til får en tæge på sig, så han ved udmærket, hvad en tæge er.

Da jeg så spurgte Christoffer, hvorfor han ville vide det, kom svaret prompte, at det var, fordi de hjemme hos hans skolekammerat, Jonas, havde fået konstateret, at der var væggelus i deres hus. Det havde de opdaget ved, at både Jonas og hans forældre fik nogle kløende udslæt, som de i første omgang troede var loppebid.

Jeg var lige ved at tænke på væggelus som noget, der kun kommer i et uhumsk hjem, men inderst inde ved jeg godt, at det ikke er tilfældet, og jeg kender udmærket Jonas’ forældre, og dem er der i hvert fald ikke noget uhumsk ved.

Dagen efter løb jeg tilfældigt på Jonas’ mor henne i supermarkedet, og jeg spurgte hende, om de havde fået udryddet deres væggelus. Det havde de, bedyrede hun, og fortalte, at det hele var startet med, at de havde fået øje på nogle sølvfisk i deres badeværelse, og da familien så blev angrebet af kløende udslæt, troede de først, at det var sølvfiskene, og senere mente de så, at der var tale om loppebid. Det var først efter en snak med familiens læge, at det gik op for dem, at de havde væggelus i huset.

De havde så valgt at finde et firma, der tager sig af skadedyrsbekæmpelse, for de ville være helt sikre på, at få renset hjemmet for alle slags utøj. Der kom en ekspert fra firmaet, og han havde fortalt, at væggelus normalt bliver importeret fra udlandet, når folk for eksempel vender hjem fra en ferie under varmere himmelstrøg.

Manden havde så strøet noget hvidt pulver ud over store dele af huset, som han lovede ville udrydde væggelusene, og han havde også sprøjtet i badeværelset mod sølvfiskene. Skadedyrsbekæmperen havde så spurgt Jonas’ mor, om hun havde konstateret nogle uforklarlige huller i noget tøj, for hvis et hus bliver angrebet af væggelus, ser man ofte, at der også er møl i huset.

Men hun havde nu ikke konstateret noget i den retning, så der havde ikke været behov for også at behandle hjemmet mod møl. Jonas’ mor lagde ikke skjul på, at hun havde følt sig lidt flov over tilstedeværelsen af væggelus og sølvfiks, men manden fra skadedyrsbekæmpelsen havde beroliget hende med, at det bestemt ikke behøver at have noget at gøre med manglende rengøring i hjemmet.

Den slags beror på rene tilfældigheder. Man er jo heller ikke selv skyld i det, hvis nogle hvepse begynder at bygge et hvepsebo oppe under ens tag. Det er bare den slags ubehageligheder, man ikke altid kan undgå, havde manden forklaret. Man ved sjældent, hvor de kommer fra, de er der bare.

 

Lopper og væggelus
Rul til toppen