En af forårets helte

Når man som jeg går og interesserer sig meget for hvad der rør sig i naturen, og hvad der kan bruges af alt det der vokser op i naturen så kan man ikke undgå at falde over mælkebøtten. Den vokser i fuld flor og er til stor irritation for rigtigt mange havve ejere – men hvorfor egentligt?

Positivt:

  • Det er en flot gul blomst
  • Alle dele af den kan bruges i maden

så jeg kan slet ikke forstå den er hadet af stort set alle. Når først mælkebøtten er kommet frem, så er jeg derude og samle ind alt hvad jeg kan. Det vil sige, de små fine skud de kan bruges til at blande i salat. Man skal dog være opmærksom på at blade fra mælkebøtten har ret mege bitterstof i sig, så er man ikke til det bitre i sin salat så skal man ikke spise det. Så kan man istedet for bruge blomsterne fra mælkebøtten. Disse smager helt fantastisk, og så er de ikke mindst meget dekorative på et stykke smørrebrød. Selv et stykke flad brød med spegepølse ser pludselig ganske initeressant og spændende ud med italiensk salat drysset med mælkebøtteblomsterdrager.

Noget andet man kan bruge mælkebøtter til er selvsagt, snaps. Som krydderi til snaps er den helt igennem fantastisk og her kan man også bruge både blade, blomster og i vinterhalvåret også bruge mælkebøtterødderne til sin mælkebøttesnaps. Det er uden tvivl den plante der kan bruges mest, og den er meget brugt i det nordiske køkken. Så det er bare igang med at samle mælkebøtter ind istedet for at gå og mugge over de står der i haven og blomstrer.