Historier om store størrelser

Vi bringer her en række historier, vi har modtaget om det at være stor og købe tøj. God fornøjelse med læsningen!

Vejret og jakker

Vejret arter sig ligesom ikke helt, sådan som vi gerne vil have det – her i maj. Her er lidt koldere end der burde. De smukke, lange aftener udebliver, fordi her er overskyet. Der kan også komme en lille smule støvregn. Alligevel så skal vi ud og lufte hunden. Hver morgen og hver aften. På de tidspunkter er det stadig for koldt til, at vi kan nøjes med en T-shirt eller let bluse. Og det er for varmt til en jakke. Så det er altså ikke så nemt at finde det rigtige tøj til gåturen.

Har du tænkt på, at du kan anskaffe dig en let jakke, der nemt kan lynes op og ned, og som kan beskytte dig mod regn og vind – uden at den får dig til at svede, men samtidigt også holder dig varm? Du skal jo nødigt gå hen og blive syg, fordi du bliver kold. En sommerforkølelse er jo noget af det værste, du kan blive udsat for.

Softshell

En softshell jakke er ideel til denne årstid. Og dem findes der mange forskellige udgaver. De kan fås med aftagelige ærmer, og det kan jo være en fordel. De kan fås i forskellige tykkelser – men til lige nu, så bør du nok gå efter en af de lette. Du kan få dem i forskellige farver – og naturligvis størrelser. Fordelen er, at softshell jakker er vandafvisende, og de er vindtætte. Samtidigt kan din krop ånde i dem. Du skal dog være opmærksom på, at en softshell jakke ikke er en regnfrakke. Kommer du ud i en kæmpe regnbyge, hvor regnen står ned i tove, så er en softshell jakke ikke redningen. Den kan klare en let byge. Sådan én som dem vi får en del af på denne årstid.

Du tænker måske, at det sikkert er en unødvendig investering. Hør her: Hvis du leder lidt efter jakker til mænd på internettet, så kan du helt sikkert finde en billig jakke, som passer dig. Generelt er softshell jakker ikke så dyre. De er som regel ret anonyme i deres pasform. De er dog heller ikke helt klassiske. De er moderne – og naturligvis vil der være forskellige detaljer, som du lige skal kigge på, inden du kaster dig ud et køb af sådan en jakke. Der kan være noget med syningerne ved lommerne. Der kan være noget med lynlåsen, som du måske ikke bryder dig om. Men generelt set, så er softshell jakker til mænd pænere end en almindelig robust regnfrakke. Også selvom de ikke koster så meget.

Så hvis din pligt hver morgen er at lufte hunden, og hvis du helst vil undgå at blive forkølet, så kan det godt tænkes, at en softshell jakke er løsningen, du skal vælge. Du køber en naturligvis på nettet. Den bliver sendt til dig. Du kan prøve den, og hvis den ikke passer dig, så kan du få den byttet. Derfor: Lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest: Du behøver ikke at gå og småfryse, imens hunden får snuset og undersøgt alt. Du behøver heller ikke at gå og være pakket ind i sweater og tyk vindjakke.

Et stort menneske

Du har sikkert hørt andre mennesker omtale et menneske som værende ’et stort menneske’. Der kan være to fortolkninger af den formulering. Den første er, at den omtalte er en meget dygtig og klog person – måske musiker, filosof eller kemiker – eller noget helt andet. Den anden er, at den omtalte er fed. Stor i det – sådan kropsligt. Når vi taler om store mennesker på den måde, så er det ikke, fordi vi er nedladende. Det er bare, fordi vi bryder os ikke om at bruge sige: ”Han er fed”. Vi forbinder nemlig fedme med dårlige spisevaner. (Og det siger vi heller ikke. I stedet for taler vi om ’livsstilsproblemer’!)

Dårlige spisevaner er altså ikke grunden til, at nogle mennesker er fede. Og det er sandelig heller ikke sådan, at alle fede mennesker er grimme. Så er det egentlig ikke vores egen angst for at være totalt ærlige, vi udtrykker, når vi taler om et menneske som værende stort – på den måde?

Stort tøj

Fede mennesker har brug for tøj i store størrelser – også til mænd. Og da de måske lider af en sygdom, som bevirker, at de bliver fede på grund af den medicin, de skal tage, så kan det virkeligt tage livsmodet fra dem, når de ved, at de bliver omtalt som store og fede. De ved jo godt, at de er fede. De ved bare også, hvorfor. Og de forsøger at gøre det bedste, de kan. De kan ikke gøre for, at de skal tage noget medicin. De lider derfor ikke kun af en sygdom – som forhåbentligt ikke er kronisk. De lider, også når de skal i byen for at købe tøj til sig selv. Hvis de før sygdommen indtrådte, var vant til at skulle bruge størrelse 42 og nu skal bruge størrelse 48, så kan det føles som et nederlag for dem, når de skal hen i afdelingen med tøj i store størrelser for at købe smart tøj til sig selv. Syge mennesker har ikke brug for nederlag. Og de har heller ikke brug for at blive mindet om, at ’store mennesker som regel er glade mennesker’. De kan være kede af det. De er bekymrede, fordi de er syge. Det eneste, de ønsker sig, er at blive raske igen.

Derfor vil jeg på det kraftigste råde jer til ikke at omtale fede mennesker som ’store’ i et misforstået forsøg på at være høflig. Høflighed er fint. Men når den udtrykkes med skjulte, små agendaer, der går på livsstilsproblemer, så er det faktisk ikke så høfligt. Og ja, jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at vi ikke bare må antage, at der er tale om livsstilsproblemer. Ved vi, hvorfor et menneske, der er overvægtigt og fed, er det? Sjældent. Vi antager bare. Det er forkert. Tænk lidt over det. Bare lidt. Ville du selv bryde dig om at høre, at du er ’stor’, fordi du har taget mange ekstra kilo på, fordi du er syg? Jeg tror det ikke.

Røverkøb

Det var virkeligt et røverkøb. Der var ekstra gode tilbud i butikken, og du var heldig at finde lige tøj i lige præcist din stil. Det er ellers ret sjældent, at det sker. Så du slog til. Faktisk slog du bunden af dit budget ud. Men du har besluttet, at det er ok. Du indhenter det mistede i næste måned. Det er nemlig ikke ret ofte, at du kan finde tøj til store kvinder. Altså tøj, som du virkeligt bryder dig om. Men her var chancen. Du fandt en sommerkjole, som du vil nyde at gå med. Du fandt et sæt med jakke og bukser i en skøn farve. Og du fandt adskillige bluser til meget barmfagre kvinder. Dejligt.

God oplevelse

Det bedste af det hele var, at din oplevelse i butikken var god. Ikke kun det at finde det rigtige tøj i din stil. Også det, at du kunne prøve tøjet – uden at føle dig som en elefant i en glasbutik. Der var rigeligt med plads i prøverummet – og der var spejle, der ikke skjulte sandhederne: En dælle for meget hér på maven. Lidt for meget fedt dér på lårene. Og faktisk, så kan du godt forstå, hvorfor din mand er så forelsket i dig. Din krop er jo dejlig. Der er fedt. Der er også former. Du stod der i prøverummet og så på din krop. Du så den iklædt kjolen og bluserne. Og du kunne se, at du er kvinde. Sådan nærmest helt en ærketype. Ligesom de der små stenstatuer, man har fundet ude på de kolde stepper. Fra dengang der ikke var noget, der hed kristendom eller islam.

Selvtillid

Din selvtillid voksede. Du er nået til det punkt, hvor du er ligeglad med, at alle andre synes, at du ikke ligner en topmodel. Det er du heller ikke – så hvorfor skal du ligne en topmodel? Du vil gerne gå i smart tøj. Og ja, tøj til store kvinder, som også er smart, er ikke så nemt at finde. Nu fandt du noget, som du kan bruge. Og det er i rigtig god kvalitet. (Derfor blev bunden af budgettet slået ud.) Du kan bruge det i flere år. Især den sommerkjole.

Men mest af alt, så er du glad for, at du ikke er nødt til at retfærdiggøre din handling i dag. Du ved nemlig, at din mand sætter pris på dig, og at han vil være glad for, at du gør noget godt for dig selv. Han ved også godt, at du faktisk gerne vil være lidt slankere. Men han siger også, at så længe det ikke går ud over dit helbred, så skal du bare nyde at være for stor. Han er sød. Og han mener det. Helt ærligt. Du er en heldig kvinde. Du har opbakningen, der skal til, når man som kvinde, føler sig klodset og grim. Store kvinder er nemlig ikke grimme. Vi er ikke topmodeller. Men vi ligner faktisk flere kvinder, end topmodellerne gør! Og det skal vi tænke på, når vi går på jagt efter tøj til store kvinder.

XXL i Norge

Nu er du kommet i knibe. Du har nemlig sagt ja til en invitation til at komme til Norge her til sommer. Helt op til den nordligste del af landet. Svalbard. Det bliver spændende – og du håber da, også at du får chancen for at se nordlys. Dit problem er bare, at du ved, at du får brug for en varm jakke. Og helst en fleksibel jakke. Sådan, én, der kan holde dig varm på de rigtigt kolde dage – men som hurtigt kan ’omdannes’ til en lidt lettere jakke de dage, hvor der vil være lidt varme. Er du heldig, kan du få et par dage, hvor temperaturen rammer ca. 6 graders varme. Så du har altså brug for en ret kraftig jakke.

Til store piger

Og hvor finder du overtøj til kvinder i store størrelser, der er så varm og sikker her i maj måned? Du finder den nok ikke i den første og bedste tøjforretning, du besøger. Men på internettet har du gode muligheder. Her kan du jo faktisk shoppe i forretninger over hele verden. Men når du nu skal på jagt efter en ret varm jakke til kvinder, der kan omdannes, hvad skal du så egentlig kigge efter. Ja, du ved godt, at du nok ikke skal kigge efter jakker i modefarver og den slags. Det er funktionaliteten, der er vigtig her. Lad mig give dig nogle gode råd, inden du kaster dig ud i din søgning.

Det første, du skal se efter, er naturligvis materialet, som jakkens isolering er lavet af. Der findes pæne jakker til kvinder, der har dun. De kan også have syntetisk isolering. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Fx kan dun blive vådt i regn, og det materiale er meget lang tid om at tørre. Syntetisk isolering kan være en fordel for dig, da der kan komme en del nedbør på Svalbard. Derefter skal du se på, hvor vandafvisende jakkens yderste materiale er. Det er med andre ord det lag, der vender ud imod luften, og som danner det første beskyttende lag. Her vil det bedste være, at du vælger en jakke, der kan modstå regn og andet nedbør.

Pasformen

Først når du har fundet en jakke til kvinder, der kan modstå nedbør, kan du begynde at spekulere på jakkens udseende – pasformen, som vi siger. Ikke før. Her skal du være klar over, at jakken gerne må være lidt stor i det, så der er plads til, at du kan have en ekstra sweater på inde under den. Naturligvis kommer det an på de øvrige materialer, som jakken er lavet af. Det kan jo være, at du finder en jakke, der har et ekstra varmt og blødt lag, der kan holde dig ekstra varm. Det kan fx være fleece. Du kan faktisk finde jakker til kvinder, der er sådan en slags to-i-én: En yderjakke, der er lavet af vandafvisende materiale og en aftagelig indvendig jakke, der ofte er lavet af fleece. Det kan være meget praktisk. Du skal selvfølgelig selv afgøre, hvad du bedst kan lide at gå med.

Selvforkælelse

Du kender godt den her følelse af, at du har fortjent at forkæle dig selv ikke? Altså sådan noget med at gå ud og handle og så ’komme til’ at købe noget til dig selv. Du giver dig selv en gave. Og du har fortjent det. Vi er mange, der kender følelsen. Den er rar. Vi køber noget, vi kan lide. Det kan være, at vi ser et stykke køkkengrej hos en isenkræmmer, som vi køber. Også selvom vi godt ved, at vi faktisk ikke har brug for genstanden. Den er bare flot – og vi er glade for godt design i vores køkkenskuffer. Det kan også sagtens tænkes, at vi køber et par super lækre handsker eller bukser. Måske er det en skjorte i ekstra god kvalitet, vi køber. Vi betaler lidt ekstra og får en følelse af at have gjort noget godt for os selv.

Gør mænd det?

Der er bare noget, jeg har tænkt på: Jeg ser sjældent, at mænd gør den slags. Jeg kan spotte andre kvinder gøre det samme som jeg selv gør, når de finder en genstand eller et klæde, som de vil forkæle sig selv med ved at købe. Jeg kan spotte dem på lang afstand. Men mændene? De er lidt sværere at se. De skjuler det, måske godt. Under en facade af travlhed? Ok, jeg kan måske forstå, hvorfor jeg ikke ser så mange mænd hos isenkræmmerne. Køkkenet er jo stadigvæk de fleste kvinders domæne. Men i tøjbutikkerne? Ja, jeg går sommetider ind i herretøjsbutikker, fordi jeg køber tit tøj for min fætter. Han er nemlig rigtig stor – og meget genert. Han fortæller mig, hvad han har brug for, giver mig anvisninger på størrelser, farver, materialer og mærker.

Store mænds tøj

Indtil videre har det ikke været et problem for mig at finde tøj til store mænd i hans størrelser og efter hans anvisninger. Men det får mig til at tænke på, at han faktisk går glip af en god oplevelse. Han forkæler jo aldrig sig selv med en gave til sig selv på en shoppe-tur. Netop fordi han ikke bryder sig om at gå ind i tøjbutikker eller ind til en isenkræmmer. Han nøjes med at købe en bog eller et spil online. Og hvor er glæden i det henne? Han går glip af at se andre mennesker nyde at shoppe. Han går også glip af at se de nyeste varer og produkter, som butikkerne lige har fået hjem. Det sker jo ofte, at produkterne først dukker op i de fysiske butikker og så senere hen bliver vist på forretningens e-shop.

Har du eventuelt et tip til, hvordan jeg kan lokke ham med på en shoppe-tur en dag? Jeg vil nemlig rigtigt gerne vide, hvad jeg kan gøre, for at han kan få mod til at gå ind i de fysiske butikker. Der findes jo andre store mænd, som gerne køber ind. De køber da også tøj til store mænd – og nyder det. De er nok ikke så generte. Hvordan har de lært at komme af med genertheden?

Travle tøjbutikker

Kan du forklare mig, hvorfor der altid er meget travlt i tøjbutikkerne om lørdagen? Det er nemlig mit indtryk, at alle ekspedienter har vanvittigt travlt med at hjælpe kunder, der besøger butikkerne. Jeg står ofte og venter på at få hjælp af en ekspedient en lørdag. Er det, fordi vi har bedre tid til at kigge efter fx jakker til kvinder eller tøj til store mænd om lørdagen? Eller er det, fordi vi måske er blevet inviteret til middag eller fest samme aften og gerne vil klæde os pænt på – og derfor mener, at vi absolut må have nyt tøj?

Hvis jeg derimod går på tøjindkøb om søndagen, så går der ikke særligt mange minutter, førend ekspedienten kommer for at høre, om hun kan hjælpe mig med noget. Når jeg så fortæller, at jeg bare kigger efter tøj til store kvinder (jeg er jo stor i det, som man siger), så får jeg et venligt smil og en besked om, at jeg bare skal sige til, hvis jeg får brug for hjælp.

Masser at se på

Jeg kan så få lov til at kigge mig omkring. Måske finder jeg en jakke, jeg kan lide. Jeg tager bøjlen af stativet og hænger den op på stativet, så jeg hurtigt kan finde den igen. Der er jo stor sandsynlighed for, at jeg gerne vil prøve jakken. Jeg kigger videre i butikken. Finder de klæder, jeg kan lide. Og forsøger at ramme de rigtige størrelser. Det kan være lidt svært, da tøjstørrelser varierer fra producent til producent. I Tyskland har de fx en størrelse 42, som en fransk producent ville kalde for 6XL.

Når jeg så har samlet alle de klæder, jeg gerne vil prøve sammen, så kommer ekspedienten på arbejde. Hun får nemlig til opgave at sortere i klæderne og finde den størrelse, der passer mig. Og her er det, at jeg sommetider bliver lidt skuffet, fordi det er ikke altid, at de har tøjet i de store størrelser, som jeg har brug for. Og en tysk str. 42 er for lille til mig. Men en fransk størrelse 6XL er for stor.

God service

Ekspedienten gør alt, hvad hun kan, når hun ikke kan finde en skjortebluse i min størrelse. Hun viser mig andre bluser. Finder den samme model – i min størrelse – men i en anden farve. Hun gør sig umage og er meget sød og faktisk også opfindsom. Det er en stor hjælp. Hun kan få mig til at føle, at jeg er flot, og det er jeg glad for. Derfor ender det også med at jeg som regel går på tøjindkøb om søndagen, hvor ekspedienterne ikke har noget imod at finde tøj i store størrelser frem. Hvor de har tid til at gøre det, som de er uddannet til: At sælge. Og det er en nydelse. Jeg lærer meget om mode og farver, når jeg køber tøj. Jeg får informationer om, hvornår de får nye kollektioner hjem, så jeg kan planlægge mine næste besøg i tøjbutikkerne. Og det sker som sagt på den kedelig søndag, hvor der ikke er så travlt i butikkerne.

Historier om store størrelser
Rul til toppen