Skak er ikke kun et spil for genier

Man hører ofte, at skak er et svært spil. Det er en sandhed med modifikationer. Selve spillet er faktisk ikke så meget sværere at lære end så mange andre brætspil. Spillereglerne kan forholdsvis nemt læres af de fleste – det er når man taler om forskellige strategiske måder at spille på, det begynder at lyde svært.

Det skal man imidlertid ikke lade sig afskrække af. Skak kan spilles på alle niveauer – der er jo ingen nye skakspillere, der starter som stormestre – alle har skullet lære grundreglerne først, så kan dygtigheden udvikles løbende.

Skak er et meget gammelt spil og oprindelsen kan spores flere tusinde år tilbage. I Europa blev det kendt i perioden mellem år 1100 og 1600, hvor det menes, at blandt andet vikingerne hjembragte spillet i forbindelse med deres rejser og togter.

Skakspillet har ændret sig gennem tiderne, men det menes, at den form, vi kender i dag, fandt sin oprindelse af slutningen af 1400-tallet.

Alle kender sikkert et skakbræt – det er en spilleplade med 64 felter. Brikkerne er typisk sorte og hvide og hver spiller har 16 brikker – fordelt på et antal bønder, konge, dronning, tårne, løbere og springere.

Disse seks forskellige brikker kan ”bevæge” sig på brættet på hver sin måde. Det vigtigste er at lære, hvordan disse brikker kan rykkes. Når man ser det i praksis er det ikke så svært – og man kommer hurtigt ind reglerne for disse brikker.

Man behøver ikke at være et geni for at lære, hvordan seks slags brikker kan – og skal – rykkes.

Skak er underholdende – og lærerigt

I gamle dage kunne skak kun spilles på én måde; to spillere overfor hinanden med et skakbræt mellem sig.

For år tilbage kom ”skakcomputeren” på markedet. Det var et elektronisk skakspil, hvor man spillede mod maskinen, der kunne indstilles til forskellige sværhedsgrader. Maskinen meddelte sit træk via en lille elektronisk skærm.

Disse maskiner blev populære, da nybegyndere kunne lære at spille på et nemmere niveau, mens mere erfarne spillere kunne hæve sværhedsgraden og få mere modstand.

I vores moderne samfund har telefon, tablet og computer efterhånden overtaget denne spilform. Her kan man via net- eller telefonforbindelser spille mod en maskine – eller man kan spille mod hinanden fra hver sin enhed.

Men – som det også ses indenfor mange andre brætspil – går tendensen nu i retning af, at vi hellere vil sidde overfor hinanden, når der skal spilles skak. Der er unægtelig en vis tilfredsstillelse i at se modstanderens ansigt, når man laver et genialt træk, der giver modparten problemer.

Førhen fandtes deciderede skak-caféer. Disse er til dels afløst af skakklubber, hvor der spilles på klubaftener og laves turneringer.

En anden vigtig faktor i forbindelse med det ”fysiske” skakspils opblomstring er skoleskak. Skoleelever landet over har i stor stil taget spillet til sig og der spilles skoleturneringer over hele landet.

Der er noget hyggeligt over at komme ind i et hjem, hvor der står et skakspil fremme. Det indikerer, at der plads til ro, eftertænksomhed og nærvær – og det er egenskaber, der kendetegner et godt spil skak – og skakspillere generelt.

 

Skak er ikke kun et spil for genier
Rul til toppen