Farligt at undlade risikospredning når du investerer

Danskerne har en præference for at købe danske aktier og lade dem fylde alt for meget i deres investering. Når jeg giver økonomisk rådgivning, lægger jeg stor vægt at fortælle, at danske aktier er mere risikable i forhold til at købe aktier fra hele verden. Hvis man ikke får økonomisk rådgivning fra fx banken eller en uvildig økonomisk rådgiver, vil jeg påstå, at langt de fleste desværre ikke får spredt risikoen fyldestgørende. Og det der er mest ærgerligt er, at din investering svingere mere uden, at du får et højere afkast ud af det. http://www.miranova.dk/investering.

Fylder du dit investeringsdepot med danske aktier kan du med andre ord reducere risikoen og alligevel få det samme afkast. Du kan også beholde risikoen og øge afkastet, alt efter dit individuelle behov. Og det er netop det individuelle behov, der er vigtigt, når vi taler økonomiske rådgivning.

I løbet af det seneste årti, er de store danske aktier fordoblet i værdi. Ifølge IFR gav investering i emerging markets 250 % i afkast (Rusland, Taiwan, Singepore og så videre). Globale aktier har imidlertid næsten ikke givet afkast, og derfor er det svært tale for at holde for en global portefølje selskaber ud fra den observation. Med IT eller sundhedsaktier, havde du tabt ca. 40-50 procent, og så er globale aktier måske alligevel ikke helt tosset. Det er nemlig ekstremt svært at ramme lige netop en sektor eller et land, der fremover giver det bedste afkast, og det er netop det bedste argument, der kan findes for at købe aktier fra hele verden. Ingen ved hvad fremtiden bringer!

Men du bør også købe obligationer til dine aktier, og det må også gerne være fra hele verden. Beregninger viser, at afkastet der er justeret for, hvilken risiko man tager, har været bedst på globale obligationer de sidste tre år. Samtidig viser det sig, at danske aktier, de sidste tre år også har været mest risikable sammenlignet med obligationer og globale aktier.

Men det er vigtigt at bemærke, at mens finanskrisen kørt løs, har den laveste risiko bestået i at kombinere aktier og obligationer frem for blot at holde obligationer. Alt efter hvilken periode man vælger at bruge afkast fra, vil konklusionerne naturligvis ændre sig, men køb gerne aktier og obligationer fra hele verden og overvej at få uvildig økonomisk rådgivning – det betaler sig! Og du skal selvfølgelig undgå de der kviklån, der tilbydes alle steder – de er som regel for dyre!

Pointen med at få uvildig økonomisk rådgivning er, at rådgiveren har samme interesse som dig. Aktier er dyrere at investere i gennem investeringsforeninger, så bliver du rådgivet af en, der får provision for at sælge investeringsforeninger til dig, vil vedkommende nok have en interesse i, at du køber de investeringsforeninger der har de højeste omkostninger, og det er pudsigt nok dem med aktier, hvor din risiko så bliver større. Selv hvis rådgiveren eller porteføljeforvalteren ikke modtager provisioner kan der være et incitament til, at du får mere risiko, end det er godt for dig. Det sker hvis der er aftalt, at forvalteren får et afkast, der er afhængigt af formuens størrelse. Hvis formuen vokser hurtigere med aktier, fordi de giver et højere afkast, vil du måske få flere aktier og risiko i din investering, end du egentlig selv ønsker. http://www.miranova.dk/oekonomisk-raadgivning

Farligt at undlade risikospredning når du investerer
Rul til toppen