Børn og hunde

Her i nabolaget er der virkeligt mange børnefamilier. Og af en eller anden grund, så har jeg lidt på fornemmelsen, at der er en uskreven konkurrence imellem dem: Hvem kan finde den mindste familiehund? Jeg ser flere og flere forholdsvist unge ⓘ familier, der er ude og gå tur med deres nyeste familiemedlem: En lille hund. Ikke en hvalp. Bare sådan en af de der små hunde, som jeg altid har kaldt for selskabshunde. En pekingeser. En puddel. En chihuahua. De går ikke ture med store hunde længere. Du ved en golden retriever eller en schæferhund. Nej, det er de helt små hunde. Er det en ny mode?

Hundetræning

Jeg ved det ikke. Det er ikke det store spørgsmål her. Nej, det store spørgsmål her er, om de små hunde overhovedet kommer til hundetræning. Jeg har stærkt på fornemmelsen, at det gør de ikke. Desværre. For de små hunde er jo stadigvæk hunde. Og er man en småbørnsfamilie, så skal hunden altså virkeligt lystre. Også selv om den er cute og sød.

Min fornemmelse udspringer af, at jeg ofte ser en far eller en mor, der er ude og lufte den lille hund. Den farer rundt omkring ham eller hende. Han eller hun trækker bare i snoren, så den er tvunget til at følge efter. Også selv om den lige er ved at snuse til et blad eller en græstue. Det er jo fordelen ved en lille hund: Den er ikke så stærk (tror man ofte) som en selv. Man kan hive dem med sig, også selv om den faktisk har brug for at få tiden til lige at snuse færdigt. Det er lidt sværere at gøre sådan noget med en stor hund. Og netop fordi hundeejeren ved, at han eller hun er fysisk stærkere end den lille hund, så forledes han eller hun til at tro, at hundetræning ikke er nødvendigt.

En stor misforståelse

Det er en total misforståelse. En lille hund kan være lige så farlig som en stor kamphund. Faktisk farligere, fordi den ikke har fået træning ⓘ . Jeg ser dem jo ofte. Mange af de små hunde er aggressive. Måske fordi de ikke føler sig trygge. Og hvorfor føler de sig ikke trygge? Måske fordi de ikke har helt klare rammer for, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt. Og det vil jeg bestemt mene, at også de små hunde skal have. Et bid fra en lille hund er vel ikke mindre farligt end et bid fra en stor. En lille hund kan bestemt godt bide. Og det kan gøre meget ondt. Især på et lille barn.

Er selv blevet bidt

Selv blev jeg bidt af en lille hund for en måned siden. Den var bare helt hysterisk og aggressiv, over at jeg passerede den og dens ejer på fortovet. Ville slet ikke falde til ro. Så jeg gjorde det, jeg troede, var rigtigt: Bøjede mig ned for at lade hunden snuse til min hånd. Den bed mig. Ejeren var chokeret. Jeg blev gal. Kom til lægen og har nu sendt regningen til hundens ejer, sådan som hun bad mig om at gøre. Men i længden? Det går ikke.

Børn og hunde
Rul til toppen