De kære vinduer og døre

Gad vide, hvor mange år det er siden, at husets vinduer og døre er blevet malet, sagde min kone eftertænksomt en dag her vinter, hvor det var fire måneder siden, at vi flyttede ind i huset, som vi købte sidste efterår. Der var tale om et dødsbo, som vi overtog til en fornuftig pris, men det forhindrer os selvfølgelig også i at spørge den tidligere ejer, hvornår træværket sidst fik maling.

Ret beset er det ligegyldigt, svarede jeg min kone, for det er tydeligt at se, at de trænger til at blive malet, så det vil jeg kaste mig over, når det for alvor er blevet sommer, så træet er ordentligt tørt. Lige nu er det blevet forår, men jeg har engang fået at vide af en professionel bygningsmaler, at det bedste tidspunkt at male træværk på et hus er i eftersommeren, hvor træet er så tørt som muligt, og jeg vil jo gerne have arbejdet til at være mest muligt holdbart, så jeg ikke skal på den igen før om forhåbentligt mange år.

Jeg har kigget nærmere på husets vinduer og har konstateret, at den gamle maling visse steder er begyndt at skalle af, så jeg slipper ikke for en grundig gang slibning af vinduesrammerne og sprosserne i vinduerne til de fire værelser. Her er der nemlig monteret et Dannebrogs vindue i hvert værelse, og det gør selvfølgelig arbejdet mere omfangsrigt, fordi sprosserne skal slibes og males også. Mon ikke jeg skulle lure lidt på vinduer her også?

Men skidt med det, tænker jeg, for det er faktisk et hyggeligt arbejde at male den slags, så jeg glæder mig faktisk til at komme i gang med det om nogle få måneder. Der er ingen tvivl om, at vinduesrammerne og sprosserne skal være hvide, som det hidtil har været tilfældet. Dels kan både min kone og jeg godt lide hvidmalede vinduer, dels klæder farven husets røde mursten.

Da vi valgte at købe huset, var det dels, fordi det ligger i et kvarter, hvor vi gerne vil bo, dels fordi det faktisk var et prismæssigt godt tilbud. Dertil kommer, at husets indretning og størrelse også passer ganske godt til det, vi på forhånd havde forestillet os.

Huset er i et plan, så jeg er fri for at tænke på stige eller stillads, når jeg skal i gang med malerarbejdet. Jeg kan uden problemer bare stå på jorden og male vinduerne, men jeg skal nok bruge en lille skammel til at stå på, når jeg skal nå op til toppen af vinduerne med min pensel, og det gør jo arbejdet lidt mere overkommeligt.

Jeg forestiller mig, at jeg vil begynde med at male vores terrassedør, som nok er den nemmeste at komme til, fordi jeg i kraft af belægningsstenene på terrassen har et godt og fast underlag at stå på. Et par steder rundt om huset har vi nogle buske, som kan gøre adgangen til vinduerne lidt mere besværlig, men det skal jeg nu nok få løst.

Min plan er at slibe træværket en måneds tid før selve malerarbejdet, så træet kan tørre ekstra godt.

De kære vinduer og døre
Rul til toppen