Orangeri eller drivhus – hvad er forskellen egentlig?

Det er blevet så ”in” at benævne sit drivhus som et orangeri, og man jo ikke åbne et have/bolig blad uden at der er flotte billeder af orangerier med flotte og planter og hvad har vi.. Det ser jo nærmest poetisk ud! Og ja – jeg vil sgu også gerne have sådan et. 🙂

Min forestilling er, at der er fliser på gulvet, så er det bygget op i sten eller træ op til måske en meter eller deromkring, og så er der ellers glas/vinduesektioner på toppen.
”Jamen det er jo bare et almindeligt drivhus” siger manden, da jeg foreslår at vi måske kunne kigge på sådan et.
Ja det er der måske mange der tænker, så nu har jeg været på nettet for at blive lidt klogere på hvad der bliver kaldt for drivhus og hvad der bliver kaldt for orangeri:

planter-orangeri
Et orangeri er et drivhus som benyttes til overvintring af planter og træer som ikke tåler lave temperaturer, altså et isoleret og opvarmet væksthus.  Et orangeri er tit og ofte lavet i gode og holdbare materialer, ofte er der højt til kip, og det ser smukkere og mere klassisk ud end et almindeligt drivhus.
Et orangeri benævnes også ofte som væksthus eller udestue – flere får faktisk udvidet deres bolig med et sådant væksthus eller orangeri i stedet for en traditionel tilbygning.  Her kan man få glæde af det sparsomme lys i den danske vinter, og kombinationen af glas og lys og masser af planter, kan helt sikkert pifte humøret lidt op. Så er naturligvis vigtigt at man også får lavenergiglas m.m.

Man kan vælge at få sit orangeri helt færdigt og opsat, man kan bygge det selv, eller man kan få det færdigproduceret og så samle det selv.

Det fede ved et orangeri i forhold til et drivhus, vil efter min mening være at man kan have fornøjelse af det hele året – specielt hvis det er bygget til sit hus. Det skal vores dog (desværre) ikke være, det ville blive lidt for omstændigt  og også alt for dyrt..  Det kunne jo være lækkert at sidde midt imellem grønne planter og citrus træer på en kold vinterdag og nyde en kop kaffe og en god gang poesi i tidens yndlingsbog… Ikk’?

Jeg må altså få manden overbevist om at vi skal i gang med at kigge efter muligheder – tror nu nok det skal være et helt færdigt orangeri, der blot skal sættes i vores have – eller få nogle professionelle til at bygge det op på stedet…

Artikel tags:

  • hvad er et orangeri
  • orangeri definition
Orangeri eller drivhus – hvad er forskellen egentlig?
Rul til toppen