Sjov i København

I dag har været en super dag. Jeg har lært meget. Det er sådan en fiks idé, jeg har. Hvis jeg ikke skal være produktiv, så skal jeg lære noget – eller i det mindste få én rigtig god idé, jeg kan arbejde videre med. I dag har jeg så lært en masse om mine forfædre. Vikingerne. Jeg er helt stolt af, at de var mine forfædre. Ok, de bliver godt nok fremstillet som nogle voldelige og plyndrende krigere, men vikingekulturen var jo meget mere end vikingetogter og slagsmål. Fx så vidste jeg ikke, at nogle historikere deler vikingekulturen ind i en østlig og en vestlig. Den østlige, som er de vikinger, der kommer fra den del af verden, som vi kalder Sverige, var meget handelsorienteret. Det var dem, der drog ned til det østlige Middelhav via de store floder.

Sjove vikingeaktiviteter

Nogle af dem endte som bodyguards (med løn!) for den byzantinske kejser. De vestlige vikinger – det er dem, som kom fra Danmark og Norge. Det var dem, der opdagede Amerika længe før, Columbus gjorde det. Jamen hov, tænker vi over den slags til hverdag? Nej. Vi tænker på vikinger som nogle grusomme krigere. Men det var altså en af de ting, jeg har lært i dag.

Vi havde nemlig et event i firmaet, hvor jeg arbejder. Vi lavede sjov teambuilding med Viking Games, som sigtede på teambuilding. Og nogle af de teambuilding aktiviteter, vi lavede, handlede netop om at vise os, at vikingerne samarbejdede. Der skulle vist meget mod til at stå op imod den byzantinske kejser og, så forlange mere i løn. Det kan man vist kun, hvis man er et godt team. Byzans fremstår for mig som noget meget eksotisk og magtfuldt. Men det har vist også været et temmelig barbarisk samfund. Dernede i det østlige Middelhav: Tyrkiet og Grækenland. Og op i dele af det sydøstlige Europa.

Bodyguard!

Men den bodyguard, som den byzantinske kejser havde, forlangte faktisk mere i løn. Og da de fik nej som svar på deres krav, så gik de faktisk i strejke. Altså jeg ved ikke, om vikingerne havde en fagforening eller noget, der ligner det. Men de gik altså i strejke. Og det tyder på, at de var godt organiserede. Og gode teams. Vi har meget at lære af dem. Og endnu mere at være stolte af. De har jo efterladt os med en arv, der signalerer, at vi accepterer forskellige holdninger og meninger i et fredeligt samfund. De var jo store kunstnere. De spillede musik, lavede smukke både, lærte os, at øl er godt – med måde.

Sjove banditter

At de så også var nogle banditter, kan vi så ikke benægte. De kastede med økser, og de plyndrede. Men det gjorde de måske kun, fordi Europa på det tidspunkt, hvor deres kultur levede, ikke var så demokratisk, og man måtte slås for at overleve?
Ja, jeg synes, at vikingerne var et stolt folk. Jeg er så glad for at have lært om dem i dag. Det var virkelig sjov teambuilding i København den dag. Og meget tankevækkende. Historiebøgerne og Hollywood film fortæller sjældent sandheden.

Sjov i København
Rul til toppen